TEDxAmsterdamED

Johan ’t Hart

DeConductors Band speelde op 31 oktober 2018 in Theater Amsterdam tijdens een TEDx evenement over educatie. Het thema was deze dag DutchDNA. Tussen de lezingen door trad de Conductors Band op. De muzikanten van deze band dirigeren beurtelings de hele band maar ook bezoekers van TEDxAmsterdamED kregen de kans de band te dirigeren.

De organisatie van het evenement vroeg of de Conductors Band iets kon doen met het thema DutchDNA. Dit heeft geresulteerd tot een app waarmee dirigenten van te voren hun plannen tonen aan het orkest in de vorm van een ‘gebarenpartituur’.

Waarom paste de Conductors Band bij deze TEDxAmsterdamED?

De Conductors Band bestond in die tijd voor een deel uit leerlingen en oud-leerlingen van het Pieter Nieuwland College. Veel onderwijs ontwikkelingen wijzen erop dat er meer valt te bereiken als leerlingen zelf keuzes maken én als professionals en leerlingen samenwerken. Bij de Conductors Band maakt elke dirigent (dus ook de leerlingen) een plan. Met vooraf afgesproken gebaren geeft een dirigent dit vorm. De muzikanten en het publiek zijn niet slechts uitvoerenden. Ook zij nemen op uitnodiging van de dirigent muzikale beslissingen die bepalend zijn voor het vervolg van de muziek. Deze vorm van werken noemen wij ‘gedeeld leiderschap’.