Handleiding verander binnen een blues van mood

Handleiding moods programma’s van Sratch

Bij een Scratch-programma met 4 Moods kun je binnen één muziekstuk wisselen tussen vier verschillende Moods (energie/stemmingen)  én een metronoom.

Inhoud

  1. Eerst volgt instructie over het gebruik van deze programma’s
  2. Daarna volgt instructie over het zelf aanpassen van deze programma’s

Instructie over het gebruik van een moodsprogramma

Kies onderaan deze pagina een van linken. Je kunt op toonsoort kiezen maar ook op het type akkoordenschema. Kies vervolgens een optie hoe je het programma van moods wilt laten veranderen:

Starten

Bij de optie Handmatig verander je de mood als volgt:

Toonsoort Blues akkoordenschema Jazz-blues akkoordenschema
C 1M 13M 25M 37M
Db 2 14 26M 38M
D 3 15 27M 39
Es 4 16M 28 40M
E 5M 17M 29 41M
F 6 18 30M 42M
F# 7 19 31 43M
G 8 20 32M 44M
Ab 9 21M 33 45M
A 10M 22M 34M 46M
Bb 11 23M 35 47M
B 12 24M 36M 48M

Instructie over het aanpassen van moodsprogramma’s

De geluidsbestanden die zijn opgenomen in een Scratch-programma zijn van het formaat wav. Met de tutorial hieronder kun je deze wav bestanden plaatsen in een Scratch-programma. Als je één van die programma’s opent bij 4moods blues en als je daar vervolgens een kopie van maakt, dan kun je zelf een eigen versie maken met eigen wav’s waarbij je ook de vormgeving naar je hand kunt zetten.

Op dit moment zijn 25 voorbeelden beschikbaar van muziekstukken die op deze manier zijn bewerkt. Deze programma’s zijn op dit moment gebaseerd op bluesschema’s (24) en op HipHop (1). Bekijk bij de website van Rapucation de ervaringen met Rap.

De overeenkomst tussen deze moods binnen een programma is dat ze allemaal hetzelfde tempo, dezelfde maatsoort en hetzelfde akkoordenschema én zijn even lang zijn. Je zou ze ook allemaal tegelijk af kunnen spelen. Speel je ze apart af, dan hebben ze een verschillende uitwerking op je stemming.

Als je zelf nieuwe wav’s gaat maken voor jouw eigen Moodsprogramma, het je wav’s nodig die niet groter zijn dan 9.3 mb.  Je stapt dan in de rol van componist/arrangeur. Met verschillende muziekprogramma’s zoals Studio-one, Ableton, en Logic kun je wav geluidsbestanden exporteren.

Wil je zelf een 4MoodsScratch-programma maken, kies dan eerst een nummer uit waarbij je de moods gaat maken of componeer zelf een nummer. Daarna maak je vier versies van het nummer in verschillende moods. Je kunt elke stijl kiezen die je wilt (ook atonaal of ambient). (Eenhoorn, Uil, Hondje, Specht) en als vijfde een metronoom en die vijf arrangementen exporteer je als wav. Zorg ervoor dat alle wav’s precies even lang duren. Plaats vervolgens die vijf geluidsbestanden in een kopie van een 4Moods programma van Rapucation (Hoe dat precies in zijn werking gaat zie in de tutorial hier onder).

Je kunt alle programma’s die hier boven in de tabel staan gebruiken om te starten met het maken van je eigen nummer.

Succes met het maken van een eigen Moods programma!