Inspiratie

De Conductors Band is in ontwikkeling. Bekijk hier de stappen die de afgelopen jaren zijn gezet.

De aanzet voor de Conductors Band ontstond tijdens de muzieklessen op het Pieter Nieuwland College gegeven door Johan ’t Hart in de periode van1980 tot 2017 en door de samenwerking van hem met Peter van der Bosch 2000-2015. Samen gaven zij de aanzet tot een vorm van muziekmaken met gebaren. Bekijk een video van een klas aan het werk tijdens de muziekles op het Pieter Nieuwland College.

Bekijk het nieuwsbericht over Broederschap dat hierbij aansluit op vriendelijkordehouden.nl met een pleidooi voor gemeenschapszin.

Gedurende vijf jaar heeft de Basisschool de Sterrenwacht in Hellevoetsluis gewerkt met een muziekmethode die verwant is met de aanpak van de Conductors Band. Deze website ‘Wij maken samen muziek’ was tot 1 juli 2020 te bekijken.

Leandro Maia, een zanger/gitarist uit Brazilië nodigde Johan ’t Hart uit om in Brazilië les te komen geven. Ter voorbereiding van dit bezoek maakte Johan ’t Hart een Tutorial in samenwerking met Braziliaanse muzikanten.

In 2017, op 62 jarige leeftijd, stopte Johan ’t Hart met werken als docent muziek. Met een aantal leerlingen en oud-leerlingen, Robijn Tilanus, Davey Raabe en Thaan Bates vormde hij daarna de Conductors Band.

Deze Band had eerst een andere naam. De band begon als Kizzo Band. Deze naam dankt de band aan producer en oud-leerling van het Pieter Nieuwland College Tearce Kizzo. Omdat hij een eigen website maakte en niet wilde dat de namen verwarring zouden opleveren, is de naam van de Kizzo Band veranderd in Conductors Band.

Af en toe komt Kizzo terug naar Nederland om samen te spelen met zijn oud muziek docent Johan ’t Hart te spelen in de Conductors Band.

30 mei 2018. De Conductors Band is een initatief van Johan ’t Hart.  De bezetting is elk wisselt per project. Iedereen die ooit mee heeft gedaan blijft lid van de Conductors Band!

31-10-2018 Een bezoeker van de onderwijsdag TedXAmsterdamED dirigeert de Conductors Band. Net als een dirigent geef je als leerkracht leiding aan een groep leerlingen. Gebaren kunnen je hierbij ondersteunen, zorgen voor duidelijkheid en kosten veel minder energie dan het gebruik van je stem.

In de Conductors Band is krijgt iedereen beurtelings de rol van dirigent. Door van rollen te wisselen ontstaat er iedere keer een uniek muziekstuk en kunnen spelers ieder op zijn of haar eigen manier bijdragen aan het geheel.

28 maart 2019.  Op voorstel van Leandro Maia nodigt de Conductors Band bij elk concert een gastspeler uit. Op eigen wijze nodigt gastspeler en oud-leerling van het Pieter Nieuwland College, Abdelhadi Baaddi, het publiek uit om mee te spelen met de Conductors Band.

Muziek maken kan op veel verschillende manieren. Beatboxer Abdelhadi Baaddi laat horen wat je allemaal met je stem kan en onder leiding van dirigent Wietske doet naast de Conductors Band ook het publiek mee.

20-08-2019. Tijdens de interactieve kindervoorstelling Toveren met muziek tijdens het Noorderpark Festival spelen kinderen mee en geven leiding aan de Conductors Band. Toveren met muziek is de eerste voorstelling in een reeks. De voorstellingen zijn onderling sterk verschillend. We zoeken naar een vorm waarbij kinderen snel mee kunnen doen én zelf invloed kunnen uitoefenen.

Toveren met muziek 2

27-10-2019.  Concert met Gastspeler Wim Conradi: Een reactie van een bezoeker: Vorig weekend waren we bij de Conductors Band in Vrijburght. De sfeer de zorg en jullie muzikaliteit; Wij hebben heel veel plezier gehad en Bram heeft het er nog over, we doen heel vaak de gebaren en dan mag hij eerst lekker hard geluid maken en dan zachtjes; en dan  maak ik twee vuisten en dan is hij stil 🙂 Jullie hebben ons heel blij gemaakt. Bedankt!’

23-01-2020. Al geruime tijd is er contact met de Opleiding Docent Muziek in Groningen (Evert Bissschop-Boele, Kees van der Meer) over de manier van werken van de Conductors Band en over Vriendelijk orde houden. In deze video is een werkvorm te zien genaamd “motor”. In deze video test Johan ’t Hart deze werkwijze uit met studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Door de “motor” ontstaat als vanzelf een stevig ritme en vergeten we niet te bewegen!

Toveren met muziek 3

Op 13 februari 2020 gaf de Conductors Band twee concerten op de ASVO, een basisschool in Amsterdam met de Gastspeler Shermaine Velasco en Daniël Lee. Aan beide concerten gingen twee wekelijkse repetities vooraf onder schooltijd.

Elk concert begon met een klassiek stuk gespeeld door Shermaine waarna wij met dat stuk gingen improviseren.

Van een van de prachtige foto’s van deze voorstelling ziet u hier een gedeelte met alleen de bandleden (privacy wetgeving).

16 augustus 2020 Galerie AdK in Amsterdam. Interactief concert voor zes bezoekers en vier bandleden. De dirigent beïnvloedt de stemming van de muziek op twee manieren.

  1. Door op één van de vier afbeeldingen te gaan staan
  2. Door het gebruiken van gebaren.

De emoticons zijn na deze voorstelling vervangen door afbeeldingen van dieren.

Optreden Conductors Band in de galerie AdK op 22 nov 2020. Hierbij liggen afbeeldingen van  ‘iconen’ voor Moods op de grond. Bij volgende concerten gebruiken wij het interactieve moodsCarpet met iconen van dieren.