Voor August Taylor, mijn kleinzoon

Inhoudsopgave

1 Doel van Sleep tight
2 Toelichting bij Sleep tight
3 Voorbeelden Sleep Tight
4 Video met alles uit rechter kolom
5 Mood van de muziek veranderen

1. Doel van Sleep Tight

Het doel van deze muziekjes die je aantreft op deze pagina is om je in een rustige stemming te brengen en eventueel om je in slaap te laten vallen!

2. Toelichting bij Sleep Tight

In de tabel hieronder kun je kiezen uit twee ontspannende muziekjes. Eerst volgt een toelichting bij de twee kolommen van die tabel.

1 Linker kolom met eenhoorn afbeelding

Als je klikt op de afbeelding van een eenhoorn hoor je een blues uitgevoerd met harp en klokkenspel. Deze muziek heeft een constant tempo en gaat eindeloos door.

2 Rechter kolom met het gezicht van de betreffende componist

Als je kind bijna in slaap valt, klik dan op de afbeelding met het gezicht van een componist. Je hoort dan een zachte uitvoering van oorspronkelijke stuk uitgevoerd met harp en klokkenspel. Bij deze muziekfragmenten vertraagt het tempo geleidelijk tot zeer langzaam.  Let op tijdens het rijden! Deze muziek heeft een ontspannend effect en kan je slaperig maken!  Stel je een wiegje voor met daarboven een speeldoosje. Als je muziek wilt horen, trek je aan een touwtje. Daarmee span je een veer. Als je het touwtje loslaat, start de muziek in een snel tempo. Doordat de veer ontspant, vertraagt het tempo, daar wordt je rustig van met mogelijk slaap als gevolg. Dit is buitengewoon geschikt om baby’s in slaap te sussen. Er bestaan ook handmatige speeldoosjes. Daarbij draai je zelf net als bij  draaiorgel aan een handel. De strook muziek die je in het speeldoosje stopt, heeft dezelfde functie als een orgelboek met gaatjes erin, zie afbeelding hieronder.

3. Voorbeelden Sleep Tight

4. Video met alles uit rechter kolom

In deze YouTube video brand een haardvuur en hoor je alle muziekjes uit de rechter kolom achter elkaar met steeds een pauze van ongeveer een minuut stilte. Dit filmpje helpt je om in slaap te vallen. Pas op: Niet beluisteren in het verkeer!

Deze video heeft een lengte van 12 minuten. De tempoverlaging en de pauzes tussen de nummers helpen je te ontspannen en stellen je in staat in slaap te vallen.

5. Mood van de muziek veranderen

Het is mogelijk om de stemming van de bovenstaande composities uit de linker kolom zelf aanpassen. Daarvoor open je per componist een Scratchprogramma waarbij je de stemming van muziek zelf kunt veranderen. Voor het gebruik van deze programma’s lees eerst deze  handleiding.

  1. Bach
  2. Beethoven
  3. Chopin
  4. Debussy
  5. Cézar Frank
  6. Simeon ten Holt
  7. Satie
  8. Schubert
  9. Smetana
  10. Vivaldi