Kort

Gebruik dit gebaar voor korte tonen. Als dirigent bepaal je de momenten waarop korte tonen moeten klinken.

Dit gebaar is heel geschikt om op een totaal willekeurig moment een hele groep op hetzelfde moment te laten spelen.

Kort Enkelvoud

Instructie voor de uitvoer

Van één hand houdt het topje van je duim tegen het topje van je wijsvinger op ooghoogte. De drie overige vingers spreid je en je houd ze iets omhoog. Ter voorbereiding ga je eerst een klein stukje omhoog en daarbij adem je in. Dan ga je snel naar beneden en daarbij adem je uit. Stop de beweging ter hoogte van je buik. Op dat moment maken de muzikanten een kort geluid. Hoe groter en sneller het gebaar, des te luider de reactie van je orkest. Suggestief kijken helpt hierbij.

Kort Meervoud

Instructie voor de uitvoering

Bij beide handen houdt je het topje van je duim tegen het topje van je wijsvinger op ooghoogte. De drie overige vingers spreid je en je houd ze iets omhoog. Ter voorbereiding ga je eerst een klein stukje omhoog en daarbij adem je in. Dan ga je snel naar beneden en daarbij adem je uit. Stop de beweging ter hoogte van je buik. Op dat moment maken de muzikanten een kort geluid. Hoe groter en sneller het gebaar, des te luider de reactie van je orkest. Suggestief kijken helpt hierbij.

Variatie. Met de ene hand laat je een speler een korte toon spelen en met de andere hand een andere. Zo kunnen twee spelers elkaar aanvullen en een samengesteld ritme maken. b.v.

1 e 2 e 3 e 4 e
Speler 1 x x x
Speler 2 x x x

Instructie voor de uitvoer

De dirigent begint met de duim tegen de wijsvinger tegen elkaar te houden. Dit is een voorbereiding voor zowel lange als korte tonen.

Deze beweging met duim tegen wijsvinger voor korte tonen is overgenomen na een bezoek aan Argentinië (Zie: Santiago Vazquez – Manual de ritmo y percusión señas, Editorial Atlantida).