44 – Arabesque Nr. 1 – Debussy

Jazz-blues in G, geïnspireerd op ‘Arabesque Nr. 1’ van Claude Debussy.

Beluister op Spotify met deze link het nummer: Blues on Debussy Arabesque No 1. van het album Classic Blues van de Conductors Band.

  1. Dit nummer begint met het eerste deel van de Arabesque in de toonsoort E.
  2. Dan volgt een blues in de toonsoort G met vergelijkbare gebroken akkoorden.
  3. Dan herhaling van het begin van de Arabesque in de toonsoort E.

Ook op andere media zoals Youtube is dit album te beluisteren met de zoekterm:
Conductors Band Classic Blues

Arabesque Nr. 1 – Debussy

Bekijk de video voor de originele uitvoering van Arabesque Nr. 1 uit ‘Deux Arabesques’ met daarbij in beeld de bladmuziek.

Video met bluesbewerking

Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm:
A B A B. Download de PDF met de bladmuziek die hoort bij deze bewerking tot blues.

A = 12 maten met een imitatie van de snelle triolenbeweging
B = 12 maten met een melodie die gebruik maakt van de mineur bluestoonladder

Overeenkomsten: Zowel de Arabesque van Debussy als de blues hebben eenzelfde snelle beweging in triolen met gebroken akkoorden.

Verschillen: Debussy schrijft de bladmuziek in een 4/4  Bij deze bluesbewerking is gekozen voor een 12/8 maatsoort. Wat betreft het notenbeeld is dit vergelijkbaar behalve dan de maataanduiding. De oorspronkelijke toonsoort van de Arabesque is E en de nieuwe toonsoort van de blues is G. Debussy schrijft tempowisselingen voor. De blues heeft een vast tempo.

Debussy-Blues sandwich

In deze video zie je een blues bewerking van de ‘Arabesque nr. 1′ van Claude Debussy. Deze video begint met de eerst maten van het originele stuk van Debussy, dan drie bluesschema’s waarbij de eerste lijkt op een Irish Jig waarbij de gebroken akkoorden lijken op Debussy maar door bepaalde noten te herhalen, is het toch niet helemaal vergelijkbaar met de Arabesque nr. 1, de tweede blues lijkt al meer op een blues en de derde is een blues improvisatie. Dan eindigt de sandwich weer met Debussy.

Jazz-Blues Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video met de bluesbewerking én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

G, (A), Bb, B, D, E (majeur)
G, Bb, C, (C#), D, F (mineur)

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van deze blues gebaseerd op Debussy. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Arabesque – Debussy’ uitgevoerd als speeldoosje dat steeds langzamer gaat draaien. Onderaan rechts een dierengeluid om te raden.