Blueberry Hill – Vincent Rose & Al Lewis

Jazz-blues in F, geïnspireerd op ‘Blueberry Hill’ van Vincent Rose en Al Lewis (lyrics). Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Blueberry Hill – Fats Domino

De muziek van Blueberry Hill werd origineel geschreven door Vincent Rose en de songtekst door Al Lewis. Het nummer werd in 1940 uitgegeven, maar kreeg pas grote bekendheid toen Fats Domino in de jaren ’50 een rock ’n roll versie van Blueberry Hill uitbracht.

Overeenkomsten: Zowel de melodie van het origineel als van de bluesbewerking beginnen met een opmaat van drie kwarten.

Video met  bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van Blueberry hill. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: Het origineel staat in Eb. De bluesbewerking in F. Het origineel is geschreven in een 4/4 met bij elke kwart een volledig gespeelde triool. De bluesbewerking heeft een is een ‘rechte’ mambo (zonder triolen).

Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

F, (G), Ab, A, C, D (majeur)
F, Ab, Bb, (B),  C, Eb (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van dit nummer Blueberry hill. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Blueberry Hill’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.