38 – Mondscheinsonate – Beethoven

Jazz-blues in Db, geïnspireerd op ‘Mondscheinsonate’ van Beethoven.

Beluister op Spotify met deze link het nummer: Blues on Beethoven Moonlight Sonata (1st movement) van het album Classic Blues van de Conductors Band.

  1. Dit nummer begint net als het origineel.
  2.  Juist als het thema van Beethoven zou beginnen gaat het nummer over op een blues variatie.
  3. Tenslotte hoor je het originele einde van Beethoven.

Ook op andere media zoals Youtube is dit album te beluisteren met de zoekterm:
Conductors Band Classic Blues

Mondscheinsonate – Beethoven

Bij deze video een concertuitvoering van de Mondscheinsonate gespeeld door Daniel Barenboim. Het stuk begint met een langzame deel.

Video met bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van de Mondscheinsonate van Beethoven. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’akkoordenschema in deze vorm: A B A B. Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

A = Begeleiding + melodie
B = improvisatie

Overeenkomsten: Het origineel en de bewerking hebben dezelfde grondtoon: C#/Db. Beide stukken zijn langzaam. Ritmisch wekken de stukken dezelfde indruk, vier triolen per maat. De ritmische beweging van de oorspronkelijke melodie van Beethoven is overgenomen én het gebruik van dissonanten in wijde liggingen.

Verschillen: Het origineel staat in C# mineur, de bewerking staat in Db Het origineel ontwikkelt zich, de bewerking heeft slechts één melodie. Bij het origineel is geen sprake van improvisatie, bij de bewerking is improvisatie juist de bedoeling.

Beethoven-Blues sandwich

Deze versie met alleen piano is gebruikt ter voorbereiding voor het bovenstaande nummer van de Conductorsband.

Jazz-blues akkoordenschema

Dit akkoordenschema is in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

C#, (D#), E, E#, G#, A# (majeur)
C#, E, F#, (G), G#, B (mineur)

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van deze blues gebaseerd op Beethoven. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje.  Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Mondscheinsonate – Beethoven’ uitgevoerd als speeldoosje dat steeds langzamer gaat draaien. Onderaan rechts een dierengeluid om te raden.