Give me that old time religion

Blues in Db, geïnspireerd op de spiritual ‘Give me that old time religion’. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Give me that old time religion – Johnny Cash

Bekijk de video voor een uitvoering van de spiritual ‘Give me that old time religion’ door Johnny Cash met een keur aan artiesten op de achtergrond. Het nummer start in de toonsoort Eb, daarna verandert de toonsoort bij:
één minuut en 8 seconden naar F
één minuut en 40 seconden naar G
twee minuten en 10 seconden naar Ab

Overeenkomsten: Het begin van de melodie van het origineel is overgenomen in de melodie van de bluesbewerking. Zowel het origineel als de bewerking staan in een 4/4 maat.

Video met bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van de Gospel ‘Give me that old time religion’. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: Het origineel begint in de toonsoort Eb en verandert daarna van toonsoort. De bewerking staat in de toonsoort Db en transponeert niet. Het origineel heeft een snelle swing, de bewerking is een mambo zonder swing.

Akkoordenschema

JazzBlues akkoordenschema in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder.

Bluestoonladders om op te improviseren

C#, (D#), E, E#, G#, A# (majeur)
C#, E, F#, (G), G#, B (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van dit nummer Give me that old time religion. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Give me that old time religion’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.