48 – Prélude, fuge et variation – Cézar Franck

Jazz-blues in B, geïnspireerd op ‘Prélude, fuge et variation’ van Cézar Franck.

Beluister op Spotify met deze link het nummer: Blues on Slowdown on Frank Prélude op 18. van het album Classic Blues van de Conductors Band.

  1. Dit nummer begint met het originele thema.
  2. Daarna volgt een blues variatie en een blues improvisatie.
  3. Tenslotte weer het originele thema.

Ook op andere media zoals Youtube is dit album te beluisteren met de zoekterm:
Conductors Band Classic Blues

Prélude, fuge et variation – Cézar Franck

Bekijk de video voor de originele uitvoering voor orgel. Direct aan het begin hoor je het een thema. Met de voeten bedient de organist de toetsen van de bas. De linkerhand speelt op een ander klavier dan de rechter. Beide handen hebben een eigen ‘register’ wat in te stellen is links of rechts van het klavier door het uittrekken of indrukken van handels.

Video met bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van de Prélude, fuge et variation van Cézar Franck. Bij deze video hoor je vier keer een ‘JazzBlues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.
Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.

A = Melodie + begeleiding
B = improvisatie

Overeenkomsten: Zowel het origineel als de bluesbewerking staan in de toonsoort B en hebben beide de maatsoort 9/8. Het thema komt terug in de bluesbewerking.

Verschillen: Bij het orgel zijn meerdere klavieren met elk eigen registers beschikbaar. Een pianist die speelt op een akoestische piano beschikt slechts over één klavier. Beide handen spelen op hetzelfde klavier.  De klank van de akoestische piano kan niet met registers worden aangepast. Bij het origineel is een bas voorgeschreven. Een organist gebruikt daarvoor zijn voeten. Als pianist heb je niet de beschikking over een bas die je met je voeten bedient.

Cézar Franck-Blues sandwich

Deze versie met alleen piano is gebruikt ter voorbereiding voor het bovenstaande nummer van de Conductorsband.

Jazz-blues akkoordenschema

Dit akkoordenschema is in gebruik bij de video hierboven én bij de moods hieronder. Bij de maten met twee akkoorden duurt het eerste akkoord twee tellen en het tweede akkoord een tel.

Bluestoonladders om op te improviseren

B, (C#), D, D#, F#, G# (majeur)
B, D, E, (F), F#,  A (mineur)

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van deze blues gebaseerd op Cézar Frank. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Prélude, fuge et variation – Cézar Frank’ uitgevoerd als speeldoosje dat steeds langzamer gaat draaien. Onderaan rechts een dierengeluid om te raden.