45 – Nocturne opus 9 nr. 1 – Chopin

Jazz Blues in Ab, geïnspireerd op ‘Nocturne Opus 9 Nr. 1’ van Chopin.

Beluister op Spotify met deze link het nummer: Blues on Chopin Nocturne Op 9 No 1. van het album Classic Blues van de Conductors Band.

  1. Dit nummer begint met een blues met alleen de begeleiding van de linkerhand op de manier zoals Chopin in de Nocturne de linkerhand gebruikt.
  2. Dan komt er bij deze begeleiding een melodie die precies hetzelfde ritme heeft als de melodie van de Nocturne.
  3. Dan volgt het eerste deel van de Nocturne.
  4. Tenslotte een improvisatie op Canto Ostinato.

De eerste twee delen staan in de toonsoort Ab. De laatste twee delen in de toonsoort Bb. Dit is gedaan om beter het verschil tussen de bewerking en het origineel aan te kunnen geven.

Ook op andere media zoals Youtube is dit album te beluisteren met de zoekterm:
Conductors Band Classic Blues

Nocturne Opus 9 Nr. 1 – Chopin

Beluister de Nocturne en bekijk de bladmuziek van de originele uitvoering Nocturne opus 9 nr. 1 van Chopin met daarbij in beeld de bladmuziek.

Welke elementen van de Nocturne komen terug in de blues? Het tempo van het origineel en de blues is vergelijkbaar. De manier waarop Chopin de linkerhand gebruikt in de Nocturne is in de Jazz Blues geïmiteerd.  Het ritme van van de melodie van de Nocturne is overgenomen bij de Jazz Blues, maar dan met tonen van een mineur bluestoonladder.

Over deze blues in Ab

De blues in deze video heeft de vorm A B A B.

A = Bladmuziek. Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues.
B = Improvisatie

Overeenkomsten: Zowel de manier waarop de linkerhand de akkoorden bij de blues speelt als het ritme van de melodie bij de blues zijn vergelijkbaar met het begin van de nocturne van Chopin.

Verschillen: Het origineel staat in een 6/4 maat (twee gecombineerde 3/4 maten). De blues variatie staat in een 3/4 maat. De toonsoort van het origineel is Bb, de bewerking als blues staat in Ab.

Blues-Chopin-TenHolt

Deze versie met alleen piano is gebruikt ter voorbereiding voor het bovenstaande nummer van de Conductorsband.

Jazz Blues Akkoordenschema

Bluestoonladders om op te improviseren

Ab, (Bb), Cb, C, Eb, F, (majeur)
Ab, Cb, Db, (D), Eb, Gb (mineur)

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van deze blues gebaseerd op Chopin. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Nocturne – Chopin’ uitgevoerd als speeldoosje dat steeds langzamer gaat draaien. Onderaan rechts een dierengeluid om te raden.