By the waters of Babylon

Blues in Eb, geïnspireerd op ‘By the waters of Babylon’. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Link naar ‘Babylon Blues‘ op Spotify uitgevoerd door de Conductors Band

By the waters of Babylon

Bekijk de video voor een uitvoering van deze canon. In dit geval zie je een gezongen canon met bewegingen.

Overeenkomsten: Het begin van de melodie van de canon komt terug in de melodie van de bewerking. Zowel het origineel als de bluesbewerking staan in een 4/4 maat.

Video met bewerking tot blues

Bij deze video zie je een blues-bewerking van de canon ‘By the waters of Babylon’.

De muziek in deze video heeft de vorm A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: Het origineel is een canon, de bewerking is een blues. In de video bovenaan deze pagina zingt een koor in de toonsoort A, de bewerking tot blues staat in de toonsoort Eb. De puls van het kooruitvoering is om de vier tellen. Bij deze video is er elke tel een puls.

Akkoordenschema

Eb Ab Eb Eb
Ab Ab Eb Eb
Bb Ab Eb Eb

Toonladders om op te improviseren

Eb, (F), Gb, G, Bb, C (majeur)
Eb, Gb, Ab, (A), Bb, Db (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues. Download bijbehorende bladmuziek gebaseerd op een octotonische toonladder.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Als je klikt op het onderstaande plaatje, opent een programma Scratch dat is gebaseerd op By the waters of Babylon. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘By the waters of Babylon’ uitgevoerd als speeldoos en rechts een dierengeluid om te raden.