Ponyland

Blues in E geïnspireerd op: Ponyland. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Over Ponyland

In de jaren ’80 zong een leerling van het Pieter Nieuwland College, Toon Geenen, dit liedje tijdens een voorstelling. Later zongen leerlingen van klas 1 van het Pieter Nieuwland College dit liedje onder andere tijdens het Brugklaskamp.

Het origineel van dit nummer is niet te vinden op internet. Beluister een opname van het nummer ‘Ponyland’ in een uitvoering van Peter van der Bosch en Johan ’t Hart.

Overeenkomsten: Zowel het origineel als de blues bewerking staan in een 4/4 maat. Het ritmische verloop van de melodie van het origineel komt terug in de melodie van bluesbewerking.

Lyrics

Ponyland is het huis van alle pony’s
Wij spelen alle dagen met elkaar
Ga je met me mee om daar te kijken
Want al mijn lieve vriendjes wonen daar
Ga maar met me mee
Wij gaan met z’n twee
Samen hand in hand
Naar mijn ponyland
Ga maar met me mee
Wij gaan met z’n twee
Samen hand in hand naar mijn gekleurde ponyland.

Video met  bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van het nummer Ponyland. Bij deze video hoor je vier keer een ‘Blues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: De uitvoering hierboven als mp3 is iets sneller dan de bluesbewerking. Het origineel staat in D, de bluesbewerking in E.

Akkoordenschema

E A E E
A A E E
B A E E

Bluestoonladders om op te improviseren

E, (F#), G, G#, B, C# (majeur)
E, G, A, (Bb), B, D 9 (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues. Download bijbehorende bladmuziek gebaseerd op een octotonische toonladder.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods‘ (zie hieronder).

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van dit nummer Ponyland. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Ponyland’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.