White Christmas – Irving Berlin

Blues in E geïnspireerd op: I’m dreaming of a white Christmas. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Blue Christmas op Spotify uitgevoerd door de Conductors Band

White Christmas – Bing Crosby

I’m dreaming of a White Christmas”, of “White Christmas”, werd door Irving Berlin geschreven voor de film ‘Holiday Inn’ uit 1942. Het nummer werd door talloze artiesten gecovered, maar deze originele uitvoering door Bing Crosby is de meest verkochte plaat aller tijden.

Overeenkomsten: Het ritme van de melodie van het origineel komt overeen met het ritme van de melodie in de video hieronder

Video met  bewerking tot blues

In deze video zie je een blues-bewerking van het nummer I’m dreaming of a white Christmas. Bij deze video hoor je vier keer een ‘Blues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: Het origineel is langzamer dan de bluesbewerking. Het origineel staat in A, de bluesbewerking in E.

Akkoordenschema

E A E E
A A E E
B A E E

Bluestoonladders om op te improviseren

E, (F#), G, G#, B, C# (majeur)
E, G, A, (Bb), B, D 9 (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues. Download bijbehorende bladmuziek gebaseerd op een octotonische toonladder.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods‘ (zie hieronder).

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van dit nummer I’m dreaming of a white Christmas. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘I’m dreaming of a white Christmas’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.