Burlen – Johan ’t Hart

Deze blues is een compositie van Johan ’t Hart. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Verklaring voor de titel

In september begint de bronsttijd van de edelherten. Mannetjes gaan op zoek naar een vrouwtje. Daarbij maken ze om indruk te maken een geluid, genaamd ‘burlen’.

Video met  blues

In deze video speelt Johan ’t Hart de compositie Burlen. Hij speelt vier keer een ‘Blues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Akkoordenschema

C C C C
F F C C
G F C C

Bluestoonladders op op te improviseren

C, (D), Eb, E, G, A
C, Eb, F, (F#), G, Bb

Bladmuziek

Download de PDF met de bladmuziek en het akkoordenschema van deze blues in C, geïnspireerd op ‘Burlen’ van Johan ’t Hart. Download bijbehorende bladmuziek gebaseerd op een octotonische toonladder.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods‘ (zie hieronder).

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van dit nummer Burlen. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Burlen’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.