Summertime – George Gershwin

Blues in B, geïnspireerd op ‘Summertime’ van George Gershwin. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.

Summer Blues op Spotify uitgevoerd door de Conductors Band

Summertime – Ella FitzGerald

Summertime werd geschreven door George Gershwin voor de opera Porgy & Bess. Daarna werd het nummer een bekende jazz klassieker, die door vele artiesten is uitgevoerd. Bekijk de video voor een uitvoering door Ella Fitzgerald.

Overeenkomsten: De melodie van het origineel komt voor een groot gedeelte terug in de bewerking tot blues.

Video met bewerking tot blues

In deze video zie je een bluesbewerking van het nummer Summertime. Je hoort vier keer een bluesschema in deze vorm: A B A B.

A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.

Verschillen: Het origineel gezongen door Ella Fitzgerald is heeft een langzamer tempo dan de bluesbewerking. Het origineel staat in de toonsoort G. De bewerking staat in B.

Akkoordenschema

B E B B
E E B B
F#E B B

Toonladders om op te improviseren

B, (C#), D, D#, F#, G# (majeur)
B, D, E, (F), F#,  A (mineur)

Bladmuziek

Download de PDF met  bladmuziek van deze bewerking tot blues. Download bijbehorende bladmuziek gebaseerd op een octotonische toonladder.

Over het Blues Project

Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Bekijk alle composities van het Blues Project.

Moods/Stemmingswisselingen

Scratch programma met Moods van dit nummer Summertime. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.

Onderaan links het origineel van ‘Summertime’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.