Blues Project

Het Blues Project bestaat uit 48 Bluescomposities gebaseerd op verschillende stijlen zoals: gospel, folk, pop, rock, jazz en klassieke muziek, van Beatles tot Beethoven. Kies in de tabel hieronder een compositie in een toonsoort naar keuze om ermee aan de slag te gaan.

Toepassing Blues Project

Het Blues Project stelt muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.

Het Blues Project is een uitnodiging om te experimenteren met verschillende toonsoorten, toonladders, maatsoorten, tempo’s, stijlen (zie Tools 4 Moods) én moods (energieniveaus).

Het Blues Project komt voort uit de lespraktijk van Johan ’t Hart op het Pieter Nieuwland College en heeft een educatief karakter. Naast scholieren stelt het Blues Project ook individuele muzikanten in staat zich te bekwamen in de Blues.

Een aantal bluesnummers zijn voorzien van ‘Moods’. Je kunt dan zelf de stemming op dat moment bepalen én je kunt er op allerlei manieren bij improviseren (Music minus one). Veelal studeer je als muzikant alleen en met deze programma’s leer je als vanzelf reageren muziek die je niet zelf maakt. (Zie voor een overzicht waarbij aan blues nummer moods zijn toegevoegd: 4 Moods Blues). Naast individuele ontwikkeling zijn deze blues nummers ook geschikt voor groepsimprovisaties.

Tekeningen Els ter Horst

Toevoeging moods

  1. Bij een aantal nummers zijn geluidsbestanden toegevoegd, die elk een eigen mood/stemming hebben. De geluidsbestanden die gemaakt zijn voor één nummer hebben hetzelfde bluesschema, staan in dezelfde toonsoort, hebben hetzelfde tempo en dezelfde maatsoort én ze duren allemaal even lang. De toonsoort en de maatsoort zie je terug bij de bladmuziek en bij de video; en in een overzichtslijst (zie 4 Moods Blues punt 1.1).
  2. Het tempo dat gespeeld wordt in de video bovenaan de pagina van een blues nummer, komt overeen met het tempo van de geluidsbestanden (wav) van de ‘Moods’;
  3. De de vier ‘Moods’ verschillen in energie.

Kennismaken met meerdere energieniveaus

Door mee te spelen met geluidsbestanden van  ‘Moods’ en daarop te improviseren raak je vertrouwd met verschillende energieniveaus, met afname van energie: remmen en en met toenemen van energie: gasgeven. Met ‘Moods’ voorkom je dat je vast blijft zitten in één energieniveau. Door meerdere energieniveaus te verkennen, ben je in staat om samen te werken met anderen die van nature een ander (hoger of later)  ‘stationair’ energieniveau hebben dan jij.

Bekijk de gereedschapskist tools-4-moods. Bij deze link vind je informatie over hoe de ‘Moods’ zijn vormgeven. Ook tref je daar informatie technische informatie aan over hoe zelf op verschillende manieren met  ‘Moods’ aan de slag kunt gaan:

  1. Improviseren bij geluidsbestanden – music minus one (muzikant)
  2. Zelf geluidsbestanden maken van moods (arrangeur/componist)
  3. Zelf afbeeldingen kiezen die jouw beter passen (vormgever)
  4. Afbeeldingen en geluidsbestanden invoegen in een Scratchprogramma (programmeur)

De Bluescomposities

Kies in de onderstaande tabel een blues of een jazz-blues akkoordenschema in de toonsoort naar keuze. Op de onderliggende pagina vind je een video van de compositie, bladmuziek, akkoordenschema en de betreffende compositie uitgevoerd in verschillende ‘moods’ (energienieveaus).

Toonsoort

4x Blues in toonsoort:

Blues Akkoordenschema

Jazz-Blues Akkoordenschema

C 1 13 25 37
Db 2 14 26 38 5b
D 3 15 27 39 2#
Es 4 16 28 40 3b
E 5 17 29 41 4#
F 6 18 30 42 1b
F# 7 19 31 43 6#
G 8 20 32 44 1#
Ab 9 21 33 45 4b
A 10 22 34 46 3#
Bb 11 23 35 47 2b
B 12 24 36 48 5#

Achtergrond van het Blues Project

Het Blues Project bouwt voort op de bestaand Blues traditie. De Blues is ontstaan in Amerika tijdens de muzikale ontmoeting van de Afro-Amerikaanse- en de Europees-Amerikaanse bevolking. Van oudsher is de Blues een middel om samen muziek te maken. Het Blues Project heeft als doel de verbindende kracht van de blues te versterken. De 48 composities van het blues project grotendeels gebaseerd op bestaande composities. Daarnaast zijn er ook nieuwe composities geschreven. Het getal 48 is naar analogie van J.S. Bach – Wohltemperierte klavier. Als je actief aan de slag wilt met blues, kijk dan bij deze link:  tools-4-moods.

Dieren geluiden

Bij een aantal pagina’s van het Blues project is een dierengeluid te horen. Als je klikt op een van de onderstaande links waarbij een naam van een dier staat vermeld, kom je op een pagina waar rechtsonderaan afbeelding “Welk dier  hoor ik?” staat.

Als je op die afbeelding klikt hoor je een dierengeluid. Bij deze lijst kun je terugvinden welk dier het is.

1 Pauw 13 houtduif 25 zeeleeuw 37 kip
2 14 26 roodborstje 38 krekel
3 15 27 eend 39
4 16 paard 28 40 meeuw
5 koe 17 gans 29 41 varken
6 18 30 specht 42 uil
7 19 31 43 leeuw
8 20 32 schaap 44 kikkers
9 21 kalkoen 33 45 kat
10 hond 22 bultrug 34 olifant 46 gibbon
11 23 kraai 35 47 merel
12 24 geit 36 ezel 48 oojevaar
Credits
Bernard van de Boogaard – PianistIn 1971 kreeg Johan ’t Hart als 16 jarige les van een student van het conservatorium in Amsterdam, Bernard van den Boogaard. Bernard nodigde Johan uit een Blues te componeren en daarna te noteren. Hierdoor geïnspireerd is Johan blijven componeren.
Steven Hupkens – JazzpianistIn 2018 nam Johan les op het gebied van Jazz bij Steven Hupkens. Deze lessen hebben geleid tot de 48 Blues arrangementen van het Blues Project met twee soorten akkoordenschema’s.
Johan ’t Hart – Secretaris RapucationAls kind speelde Johan melodieën op allerlei instrumenten en verzon daar op de piano een begeleiding bij. Dat leidde ertoe dat hij op de middelbare school ‘de aula mocht begeleiden’. Daar stonden christelijke liederen, maar ook spirituals en gospels op het repertoir. Er was één lied genaamd ‘Dank u voor deze nieuwe morgen’ dat speciale aandacht vroeg. Na elk couplet transponeert dit nummer een halve toon omhoog. Om vertrouwd te raken met alle toonsoorten, besloot hij als 13 jarige alle Kerst- en Sinterklaasliedjes in alle toonsoorten te oefenen.

In 1985 bedacht hij een theorie over stemmingen van muziek: ‘Moods’. Deze theorie is gepubliceerd in een tijdschrift uitgebracht door de improvisatiegroep All Fools. Meer informatie hierover bij: https://www.conductorsband.com/muzikale-tools/

Voor iedereen, scholieren én muzikanten, is het Blues Project een uitnodiging om te experimenteren met verschillende toonsoorten, toonladders, maatsoorten, tempo’s, stijlen én moods.