4 Moods

4 Moods is een verzameling nummers gebaseerd op verschillende stijlen; HipHop, Blues, Jazz, Gospel en klassiek. Elk nummer heeft  vier geluidsbestanden met met elk een andere stemming (mood) en één bestand met een metronoom/beat. Nieuw zijn de omgevingsgeluiden van het Meester Visserplein gemaakt door Soundtrackcity.

Inhoud

 1. Stijlen
 2. HipHop
 3. Album Classic Blues van de conductors band
 4. Blues geïnspireerd op verschillende stijlen
 5. Blues geïnspireerd op Jazz
 6. Blues geïnspireerd op Gospel
 7. Soundtrackcity
 8. Theorie Moods
 9. Toepassingen Moods

MoodsCarpet – Conductors Band

1 Stijlen

 1. HipHop

  Melvin Dorn maakte eerder speciaal voor de Conductors Band een Rap (Op die pagina staat de rap helemaal bovenaan). Klik je op deze link, dan opent het scratchprogramma waarmee dit nummer is gemaakt.
  Bij deze en andere vergelijkbare Scratch-programma’s hoor je vier verschillende moods waartussen je kunt wisselen.

 2. Blues

  Het woord Blues komt van ‘feeling blue’. Dat wil niet zeggen dat je een blues alleen droevig uit kunt voeren. Naast droevig (Uil) zijn ook (Eenhoorn) fantasierijk, (Hondje) speels, en (Specht) toegevoegd (luid)

  Scratch-Programma – startscherm moods

  De droevige stemming van de blues past bij moods bij de uil maar staat ook voor bedachtzaam, gevoelig.De verbindende factor is hier het bluesakkoordenschema. (zie Blues Project) Van bestaande muziek uit verschillende stijlen (klassiek, gospel, jazz) is een bluesbewerking gemaakt. Bij een bluespagina zie je eerst een link naar het origineel, dan de bluesbewerking en tenslotte een afbeelding met een link naar een Scratch-Programma. Met het openen van zo’n Scratch-programma open je vijf geluidsbestanden (4 moods en een metronoom). De eerste 10 voorbeelden hieronder zijn gebaseerd op klassieke stukken. Daarna volgen 10 voorbeelden gebaseerd op andere muziekstijlen.

3 Album Classic Blues van de Conductors Band

Elf nummers van het bluesproject zijn gebaseerd op klassieke muziek.

De scratch versies van die nummers, linken naar opnames op spotify en ook bladmuziek, tref je aan bij deze lijst Classic Blues

4 Album Turned into Blues van de Conductors Band

Twaalf nummers van het bluesproject is gebaseerd op populaire nummers.

De scratch versies van die nummers, en de linken naar opnames op spotify, tref je aan bij deze lijst Turned Into Blues

7 Soundtrackcity

In samenwerking met Soundtrackcity verkennen wij de mogelijkheden om 4 Moods te gebruiken voor Ambient geluiden. Bij deze link omgevingsgeluiden uit Amsterdam van onder andere het Meester Visserplein.

Eenhoorn: tram,

Uil: wind,

Hondje: drilboor,

Specht: Specht!

8 Theorie Moods

De oorspronkelijke theorie van Moods is voor het eerst geïntroduceerd in 1985. Zie een publicatie in een tijdschrift van het improvisatietrio All Fools.
https://www.conductorsband.com/wp-content/uploads/2020/04/FoolsInFormatie.pdf

Deze theorie is inmiddels aangepast. In de huidige opzet kun je alle Moods tegelijkertijd afspelen omdat elke ‘Mood’ dezelfde toonsoort heeft, dezelfde maatsoort, hetzelfde tempo en hetzelfde akkoordenschema. In de oude opzet die staat beschreven in de pdf wringt dan zowel mineur + majeur als de verschillende tempo’s. De oplossing voor de tempoverschillen is dat je bij de nieuwe opzet bij de linker twee Moods in een half tempo speelt (a la breve) en bij de rechter twee Moods alle tellen een accent geeft (dubbel tempo). Het blijft nu mogelijk alle moods synchroon af te spelen. De theorie blijkt springlevend en bewijst nu ook zijn waarde in het onderwijs.

Binnen een assenstelsel zijn vier gebieden gedefinieerd:

Hieronder staan deze moods in een volgorde van toenemende energie. Muzikaal vertaalt zich dat in steeds luider, stteds een hoger volume.

 1. Licht+Rustig: Eenhoorn
 2. Licht+ Zwaar: Uil
 3. Licht +Druk: Hondje
 4. Zwaar en Druk: Specht

Bij elk kwadrant hoort een geluidsbestand met die kenmerken. De vier geluidsbestanden komen samen in een Scratch-programma’s waardoor het mogelijk is te wisselen tussen de Moods.

9 Toepassingen 4 Moods

 1. 4 Moods is op meerdere gebieden toepasbaar in het (muziekonderwijs) onderwijs en bij therapie maar ook biedt 4 Moods nieuwe mogelijkheden voor interactie en om samen te spelen. zie Tools 4 Moods
 2. Je kunt als muzikant op twee manieren meespelen met ‘MoodsGeluidsbestanden’: als begeleider of als improviserend solist. Bekijk daarvoor Tools 4 Moods Op een akkoordinstrument (b.v. piano, keyboard, accordeon, gitaar) is het combineren van de solistenrol en de begeleidingsrol een uitdaging. 4 Moods maakt het mogelijk dat je de begeleiding overlaat aan een Scratch-programma terwijl je je geheel concentreert op jouw solo. Tijdens je solo kun je eenvoudig wisselen van stemming door op een afbeelding van een van de vier ‘Moods’ te klikken of door op een afbeelding te gaan staan van een MoodsCarpet. Door dat te doen, raak je er aan gewend om met een orkest mee te spelen hetgeen een belangrijke vaardigheid is voor muzikanten.
 3. Wil je met Moods geluidsbestanden maken, bekijk dan de muziektechnische informatie voor muzikanten, producers arrangeurs en solisten bij Tools 4 Moods. Je kunt zelf ‘Moods’ maken als producer of arrangeur. Je maakt dan vier geluidsbestanden met dezelfde lengte, hetzelfde akkoordenschema, zijn ze even lang en kunnen ze in een loop allemaal tegelijk afgespeeld worden. Bij de link Scratch staat vermeld hoe je jouw geluidsbestanden toevoegt aan een Scratch-programma.
 4. Met het MoodsCarpet is het mogelijk om met je voet op een afbeelding van een dier te gaan staan en daarmee het bijbehorende geluidsbestand af te laten spelen. Doorgaans bepaalt de componist welke Mood er klinkt in een compositie. Bij de Conductors Band bepaalt degene die op het MoodsCarpet staat de Mood.
 5. De vier ‘Moods’ helpen je om je te concentreren. Zie link naar  Energieregulatie. van Vriendelijk orde houden. Sleep Tight helpt kinderen en volwassenen in slaap te komen.
 6. Het concept ‘Moods’ is flexibel  en het staat iedereen vrij dit concept aan te passen. Bij deze website is gekozen voor vier Moods. Misschien wil jij wel 8 verschillende Moods aanbieden! De iconen die zijn gekozen kun jij vervangen door andere iconen. Lees hier hoe je zelf aan de slag gaat met Scratch.
 7. Ritme: De metronoom in het midden van Scratch-programma’s met moods maakt het mogelijk dat je het akkoordenschema loslaat en een ritmische improvisatie maakt. Deze kan tonaal of atonaal zijn. Naast deze oefening kun je ook met ritme oefenen met het programma In Tempo.
 8. Maatsoort: Moods kun je combineren met verschillende maatsoorten: 3/4 maat, een 5/8 maat of een 7/8 maat.  Zie voor een overzicht van de maatsoorten: Tools 4 Moods. Op die pagina staat een lijst met de bovenstaande nummers met oplopend tempo met vermelding van maatsoort.
 9. Performance mode: Tien nummers van het Bluesproject zijn gebaseerd op klassieke muziek. Je kunt tijdens een uitvoering starten met het origineel, dan overgaan naar de blues versie en weer eindigen met de klassieke versie. Luisteraars gaan dan op het puntje van hun stoel zitten. Ze weten dat er iets vreemds gebeurt, maar niet precies wat. Binnenkort komen er voorbeelden van de performance mode op de site.

Raadpleeg voor het muzikaal uitwerken van bovenstaande ideeën de pagina Tools 4 Moods.

Credits
Johan ’t HartJohan publiceerde in 1985 de theorie ‘Moods’. In 2017 begon hij met het bluesproject dat bestaat uit 48 nummers. Van deze 48 nummers zijn er op deze pagina 25 uitgewerkt met 4 Moods.
John Somers – Docent ICT aan de HvAJohn Somers heeft de software geschreven waarmee je het bij elk nummer een bewerking als speeldoosje én rrn dierengeluid eenvoudig kunt beluisteren. Bij alle nummers op deze pagina zijn een speeldoosje en dierengeluid toegevoegd.
Joek van Montfort – Docent Montessori Lyceum Amsterdam. Joek heeft het model geleverd voor het Scratchprogramma waarmee je crossfades maakt tussen verschillende moods.
Wietske Tijssen – Leerkracht op een basisschool en werkt voor RapucationOp verzoek van Wietske zijn de oorspronkelijke emoticons van moods veranderd in afbeeldingen van dieren.
Els ter HorstEls ter Horst maakte voor Moods de tekeningen van de dieren.
Stichting RapucationZowel deze website van de Conductors Band als die van Vriendelijk orde houden zijn gemaakt door de Stichting Rapucation.